Di sini, saya ingin berkongsi resipi membuat sejenis kuih tradisional. Apa ya? Cuba lihat gambar di bawah. Hmmm agak2 kenal tak eh? :p
Resipi Tok Aji Serban
Saya tak pasti nama spesifik bagi kuih ini. Yang saya tahu nama kuih ini Tok Aji Serban. Dulu, arwah tok selalu buat bila cucu kesayangannya balik kampung. :)
Bahan A
Pulut (1 1/2 cupak)
Santan (sedikit)
Air
Bahan B
Telur (7 biji)
Santan
Gula Melaka (1 1/2 )
Cara membuatnya ialah untuk Bahan A, kita masak pulut terlebih dahulu. Masak pulut bersama sedikit santan dan air. Tunggu hingga masak. Untuk Bahan B, kita hiris gula melaka halus2. Gaulkan bersama 7 biji telur dan sedikit santan. Gaul sehingga rata. Untuk hasil yang lebih baik, kita gunakan penapis. :)
Okay, seterusnya, pabila pulut yang ditanak masak, kita masukkan ia ke dalam loyang. Mampatkan pulut tersebut semampat2 nya. :p Seterusnya, tuangkan Bahan B yang telah ditapis tadi ke atas pulut yang telah dimampatkan di dalam loyang. Masukkannya ke dalam pengukus/kukusan. (setelah air mendidih)
Tunggu sehingga 20 minit. Siapp. Selamat mencuba teman2 :)
kat kampung sy kuih ni nama nyer seri kaya..;)
ReplyDelete